top of page
Keresés

Türelem egymáshoz, türelem magadhoz

A napokban két dologról lehet olvasni mindenhol: milyen egyedül otthon maradni, és milyen párban ugyanez, majd jönnek az érdekek meg a tapasztalatok vége láthatatlan ütköztetése. Nem tisztem állást foglalni a témában, pusztán tennék néhány észrevételt az eddig megélt és hallottak alapján.


Egy korábbi írásomban azt taglaltam, hogy az egyedüllétben az egyik legfájóbb pont, hogy előkerülnek a magadhoz intézett kérdések: azaz, hogyan is vagy te az egyedülléttel, és mennyire vagy képes önmagaddal bezárva lenni, anélkül, hogy az élet más szerepeit is meg tudd élni a mindennapokban.


A dolog nehézségét párkapcsolati szinten is ebben látom. Normál esetben a pároddal közös életedet egy megadott ritmusban éled, reggelente normálisan felöltözöl, munkába mész, a mindennapi pörgés adja az állandó ritmust a napokhoz, kevesebb az idő egymásra, s ezt sokan nehezen is élik meg, mégis most, hogy hetek sőt talán hónapok is jutnak a másikból 0-24ben, mégis jönnek a problémák.




Amit mindenképpen érdemes végiggondolni, és közösen beszélni róla:


1. A te álláspontod és érzéseid azzal kapcsolatban, ami most történik, és a másik álláspontjai és érzései, hogy ő hogyan éli meg ezt a helyzetet. Nagyon sokszor előfordul, hogy csak az egyik fél érzéseit, aggodalmai vannak lemezen nap-nap után, és itt fontos megállni egy percre: empatizálj, mert attól, hogy a másik nem beszél a szorongásairól, még neki sem biztos, hogy könnyű.


2. Ha már az empátiánál tartunk, és ez gyakorlat természetesen nem csak a karantén ideje alatt érvényes: ne hidd, hogy a másik gondolatolvasó. Ha a másik nem mosogat össze, s erről a véleményedet hangos sóhajokkal és ciccegéssel fejezed ki, majd sértésnek veszed, hogy a másik ebből semmit nem érzékelt, akkor lehet, hogy nem ő a hibás.


3. Az állandó "teközlések" helyett törekedjetek "énközlésekre: például ahelyett, hogy azt mondod :"Mindig annyi bajt csinálsz, széthagysz mindent, nem hiszem el, hogy egyetlen tányért sem bírsz elmosogatni" (teközlés), inkább koncentrálj a saját igényeidre és érzéseidre: "Szeretném, ha a konyhát tisztán hagynád, hogy én is tudjam használni, tudom, hogy nem szeretsz mosogatni, de most erre jobban szeretném, ha figyelnél".


4. Tegyétek le a telefonokat. De komolyan. Naponta legalább egyszer tiszteljétek meg magatokat, hogy reggeli kávé, vagy vacsora alatt egymással beszélgettek és nem jóskapista képeit nézegetitek az Instagramon, meg görgetitek a híreket.



73 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page