top of page
Keresés

Az önbecsülés erősítésének nyolc módszere

A valóságot, amelyben élünk mi saját magunk teremtjük meg. Azt, ahogyan a világot látjuk az a mi szűrőnk, úgy beszélj magadhoz, mintha a legjobb barátoddal beszélgetnél. Bántanád azt az embert, akit igazán szeretsz? Valószínűleg nem. Akkor te miért érdemelnéd meg, hogy úgy beszélj önmagadhoz, ahogyan azt nem érdemled meg? Ennek az elején nehéz véget vetni, főleg, ha évek óta így beszélsz magadhoz, de megálljt kell parancsolni magadnak! Úgy beszélj magadhoz, mint aki igenis megérdemli a szeretet, elfogadást, és aki képes önmagát is elfogadni és szeretni.


1. Mondj több jót magadnak:

Ha egy gondolatot állandóan ismételgetünk, az lassan a nézetvilágunk részéve válik. Az önbecsülés egyik legnagyobb ellensége, hogy saját magunkról folyamatosan negatív értékítéletet fogalmazunk meg, ez szelektív módon megőrzi az emlékezetünk, s egy idő után ezek a negatív nézetrendszerek felnagyítódnak, és egyre kevesebb helyet hagynak a pozitív szemléletnek.

Mondj magadnak több jót a következő módon:

- Összpontosíts a kis sikerekre és a pozitív élményekre: Ha az ember megszokja, hogy a múltban a hibákra összepontosított, akkor ezen a ponton meg kell állni egy pillanatra és tudatossá kell tenni, hogy igenis a jó élmények is megérdemelnek egy pozitív gondolatot, legyen az bármilyen semmiség, vagy nagyobb dolog: te érted el, legyél rá büszke, megérdemled.

- Nevezd meg a pozitív oldalad és emlékeztesd is rá magad: Pontos specifikus tulajdonságok legyenek ezek pl. nagyon barátságos vagyok, jó a stílusom, szép mosolyom van, gondoskodó ember vagyok.


2. Hagyj fel a címkézéssel

Például: nem fogsz előrébb jutni, ha magadat címkézed folyamatosan a következőkkel: gyenge vagyok, passzív vagyok, semmit nem tudok elintézni stb. Mostantól, ha azon kapod magad, hogy elítélő állításokat teszel önmagadra, állj meg és helyettesítsd a cselekedeteidet és tulajdonságaidat pozitív jelzővel:


Például: „Nincs önbizalmam” helyett „Meg tudom tanulni, hogyan legyen önbizalmam, képes vagyok arra, hogy megtapasztaljam, milyen amikor önbizalmam van, lehetek az az ember is, akinek van önbizalma”.
3. Tanuld meg megbecsülni a saját értékeidet: Te is egyéniség vagy, egyedi. Senki más nem rendelkezik olyan élményvilággal, és senki más sem látja pontosan olyan módon a világot, ahogyan te. Igyekezz ezért a pozitív önközlésekkel erősíteni ezt a képet magadról.


4. Vedd tudomásul, hogy te nem vagy felelős mások érzelmi reakcióiért: Másoknak veled és a környezetükkel szembeni reagálásai nézeteik és értelmezésmódjaik eredményei. Nem te vagy, aki boldoggá vagy boldogtalanná teszi őket. Ők meg teszik magukat boldoggá vagy boldogtalanná. Te csak a saját nézeteidért és saját tetteidért vagy felelős. Hiszen alapvetően a saját boldogságodért, és ahogyan a világot látod, azért is te vagy a felelős magad számára.


5. Inkább a tényekre legyél kíváncsi, ne véleményekre: Nem az a fontos, hogy kinek van igaza, hanem az, hogy pontosan mi történik. Igyekezz tájékozódni jobban önmagadról, a problémádról, gondolkozz ésszerűen és logikus módon a saját dolgaidról. Ne fogadd el addig mások véleményét és nézeteit úgy, hogy nem vizsgáltad meg őket alaposan, és nem bizonyultak azok helyesnek, vagy reálisnak. Ne vedd készpénznek azt, ha a másik véleményt mond rólad, vagy bírál téged valamiben, vizsgáld meg alaposan a kritikát, és objektív problémamegoldásra törekedj.


6. Gyakorolj pozitív humorérzéket magaddal kapcsolatban: Van különbség aközött, hogy tudunk nevetni a saját tévedéseinken és butaságainkon, és aközött, hogy élcelődünk saját magunkon. Az üzenet a saját gondolataink számára más. A pozitív humor lehet az egyik legnagyobb szövetségesünk, segít megtanulni elfogadni és szeretni magunkat. A humor segít abban, hogy a múlt problémáit ott is hagyjuk, ahová valók: a múltunkban.


7. Ne hasonlítgasd magad össze másokkal: Sok ember negatív világképének alapja, hogy folyamatosan másokkal hasonlítgatják össze magukat. Ennek a hajlandóságnak az a tévhit az alapja, hogy az értéket valamifajta külső viszonyítása alap (pl. a szépség, karcsúság, pénz) vagy a teljesítmény határozza meg (betöltött pozíció, státuszszimbólumok stb.) A te emberi értéked, és a külső megítélésed teljesen különálló dolog: pl. azért, mert valaki rossz szakács, még nem biztos, hogy rossz ember. Azért, mert valaki nehezebben találja meg azt a pályát, ami neki jó, még nem jelenti azt, hogy ő egy lúzer. Azért, mert valaki nem hajlandó csak egészséges kajákat enni, még nem jelenti azt, hogy felelőtlen ember. A te emberi értékeid teljesen függetlenek másokétól, semmi köze másokhoz, te teljességgel egyedi lény vagy, csak a magad módján, csak a magad értékrendje szerint cselekedhetsz. A legjobb képességed szerint teszed a dolgod, és ez éppen elég. Ha valaki nem értékel téged, és az egyediségedet, akkor ez csakis az ő dolga, ez csak róla szól.


8. …és a végére egy fontos dolog: felelős vagy azért, hogy mit követsz a social mediaban: Manapság a boldogtalanság és az elégedetlenség egyik fő forrása az internet. Felelősséget kell vállalnod azért, hogy milyen információkat engedsz be a gondolataidba nap, mint nap. Lehet, hogy fogyni szeretnél pár kilót, mégis a Facebook falad tele van hizlaló ételek főzős videóival, lehet, hogy ki akarnád zárni a negatív gondolataidat, de olyan ismerősöket/ embereket követsz, akikből csak árad a negatív hozzáállás és a panaszkodás, a szarkazmus és a csalódottság. Most gondolj csak bele, ez csak az internet, ez te irányítod: meg tudod tenni, hogy nem nézegeted azoknak a képeit/bejegyzéseit, akiknek nem akarod. Nem kötelező. Megteheted.

Megteheted. Lehetsz jobban. Engedd meg magadnak.


(Reneau Z. Peurifoy inspiráló gondolatai alapján)


286 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page