top of page
tumblr_pmn4dsOe0p1qc91i1o1_1280_edited_e

Látásmódom

Hiszek abban, hogy mindenkiben megvan a változáshoz / változtatáshoz vezető akaraterő és belső energia, legyen szó munkahelyi, párkapcsolati, vagy egyéb olyan célokról, amik előre viszik és jobbá teszik az életünket. Azonban ezek a célok, a fejlődéshez vezető utak néha homályosak számunkra, eleinte csak a körvonalakat látjuk. 

Hogyan tudok Önnek segíteni? 

Biztos vagyok benne, hogy Önben már megfogalmazódott az a kérdés, aminek megválaszolásán dolgozni szeretne, vagy esetleg egy olyan probléma, aminek a megoldása az Ön erőforrásaiban rejlik, még ha egyelőre homályos is az odavezető út.  Az a célom, hogy segíthessek Önnek azon erőforrások felkutatásában, melyek Önt a céljai felé viszik, s amikkel előrébb tud jutni a problémák megoldásában. Hiszem továbbá azt is, hogy mindenki képes kezébe venni saját életének irányítását,  és meríteni saját erőforrásaiból, sikereiből, nehéz helyzetek esetében pedig adaptívan alkalmazkodni, és a legtöbbet kihozni a szituációból. 

Mi történik a segítő beszélgetés során?

A segítő beszélgetés támogatja az önmegvalósító törekvéseket, segít abban, hogy a tapasztalatok kapcsolatba kerüljenek a pozitív énképpel, és egy erősebb önbecsüléssel. A segítő kapcsolat egy kreatív tevékenység, ahol Ön új nézeteket, "kereteket" fogalmazhat meg, ami által magabiztosabban nézhet szembe a mindennapok kihívásaival, és javíthat az életminőségén. A konzultáció elején fontos tisztáznunk, hogy Önnek milyen motivációi vannak, és min szeretne dolgozni. A fókusz az "itt és mostban" van, a jelenen és a jövő kínálta lehetőségeken. 

Hogyan zajlik az egyéni konzultáció?

A konzultációra előzetes bejelentkezés után kerül sor online vagy személyes formában. Az első szakaszban (2-3 alkalom) meghatározzuk a célokat, amin Ön dolgozni szeretne, később pedig hetente vagy kéthetente folytatjuk a közös munkát. Az első alkalmat mindenképpen megelőzi egy rövid telefonbeszélgetés, vagy írásos egyeztetés, hogy mi az a terület, amit érint a nehézség. 

Hány konzultációra van szükség?

Az alkalmak száma változatos lehet, ez nagyban függ azon, hogy Ön milyen problémával érkezik. Az alapozó szakaszra 2-3 alkalmat javasolok hetente, a nehézség pontos feltárására, tapasztalatom szerint összesen 5-7 konzultáció során már jelentős eredményeket lehet elérni. A közös munka addig tart, ameddig el nem érjük az Ön által kitűzött célt a probléma megoldásában. Ezután vagy közösen lezárjuk a közös munkát egy utolsó konzultáció során (összegezve az eddigi tapasztalatokat), vagy pedig új célt tűzünk ki, amin dolgozni szeretne. Természetesen lezárás után is bármikor felvehetjük újra a fonalat, ha újra szükségét érzi. 

 

​Coaching

​A coaching egy igen hatékony, segítő és fejlesztő tevékenység. Számos remek lehetőséget rejt egy rövidebb távú, célorientált együttműködésre. A coaching során tisztázzuk az elérni kívánt célokat, kérdésekkel és megfelelő technikával segítjük az ügyfelet. Coaching során a jelenben megoldható feladatokra koncentrálunk, és arra, hogy ez a jövőben milyen változásokat indukálhat, és hogy Ön milyen konkrét lépéseket fog tenni a megoldás érdekében. 

 

​Mire van szükségem: pszichológusra vagy coachra?

Ez természetesen attól függ, hogy Ön milyen céllal, kérdéssel érkezik. A szemlélet természetesen az életminőség jobbá tétele mindkét esetben, ugyanakkor vannak olyan életvezetési kérdések, amire a coaching módszere nem mindig alkalmas. Az egyéni konzultáció során jelöljük ki az irányt a módszer tekintetében.

Mi az OH-kártya?

Az OH-kártya egy remekül használható eszköz a segítő beszélgetés során, alapvetően egy asszociációs módszer, szavakká társított képek, amik a tanácsadó célzott kérdéseivel segítik az imaginációt és az önreflexiót. "Az OH – módszerének alapgondolata, hogy minden ember önmagát ismeri a legjobban, önmagát tudja meggyógyítani, önmagában tudja megtalálni problémáira a megoldást. A kártyák segítséget adnak, hogy az érzelmek megfogalmazásával, monitorozásával és a szabad asszociációval képet kaphassunk saját tudattalanunk működéséről, alapérzelmeinkről. Az OH – kártya nem más, mint egy fantasztikus utazás a tudattalanba, önmagunk megismeréséért."  (idézet az oh-kártya.hu-ról)

Mi nem történik egy egyéni konzultáció során?

A pszichológus nem írhat fel gyógyszert. Pszichés problémákra gyógyszert a megfelelő szakorvos írhat fel. Továbbá a konzultáció során pszichiátriai diagnózis felállítása nem történik, erre a hatályos törvények alapján szakorvos, illetve klinikai szakpszichológus jogosult. Az általam végzett munka nem minősül pszichoterápiának, egészségügyi tevékenységet nem végzek. Amennyiben olyan problémával keresne meg, ami nem az én kompetenciámba tartozik, természetesen tudok tájékoztatást adni, hogy abban az esetben milyen szakemberhez lenne érdemes fordulnia. 

bottom of page