top of page
Keresés

Húzd ki a netkábelt a párkapcsolatodból


Tegye mindenki szívére a kezét, és gondolja végig, hogy a mostani vagy korábbi párkapcsolataiban hányszor fordult elő nézeteltérés, netán veszekedés valami olyan helyzet miatt, aminek köze volt az internethez, vagy különböző social media felületekhez, vagy esetleg az állandó telefonnyomkodáshoz. Nehéz olykor talán beismerni, de jó néhányan esnek olyan szokások csapdájába, amikre egy idő után tudatosabban kell figyelni, hiszen hosszabb távon ezek sokkal rombolóbbak, mint azt elsőre gondolnánk.


Nézzünk egy pár alapszituációt a kérdés tekintetében.


1. Az állandó közös képmegosztások: Életünk eseményeit bizonyos fokig jó érzésekkel tesszük nyilvánossá a barátaink számára. Azonban nagyon könnyű átesni a ló túl oldalára, különösen akkor, ha a pár egyik fele ódzkodik az állandó fotózkodástól, míg a másiknak szüksége van a közönség megerősítésére szívélyes üzenetek formájában. Gondoljuk azonban végig, hogy erre miért is van szükség? Kinek és mit akarunk ezzel közölni? A kedves emlékek megőrzésére kinyomtatott fényképek formájában is van lehetőség, amik díszei lehetnek otthonunknak. Mitől érezzük fontosnak, hogy ezeket mások is lássák, főleg úgy, ha párunkat ez kifejezetten zavarja?

2. Válaszolj, de azonnal: A különböző chatfelületekkel gyakorlatilag lehetővé vált, hogy szinte egész nap kapcsolatot tudjunk tartani egymással. Mondhatni, könnyen rá lehet szoktatni magunkat, hogy elvárjuk a másiktól, hogy folyamatosan „csepegtesse” a szeretetet, és az állandó figyelmet bármire, amit megosztunk, ha pedig nem, akkor jönnek a „Miért nem válaszolsz, haragszol rám?” –típusú kérdések, amivel a pár egyik fele magát az őrületbe kergeti a bizonytalansággal, a másikat pedig a telefon állandó pittyegésével. Gondoljuk a helyzetet végig racionálisan: miért is gondolunk arra, hogy a másiknak rögtön velünk van baja, nem lehet egyszerűbb megoldás az, hogy egyszerűen más dolga van, amire koncentrálnia kell?




3. Leírom mi bánt, de kimondani nem fogom: Él a mondás, hogy a szó elszáll az írás megmarad, azonban valami furcsa módon, manapság éppen az ellenkezője tapasztalható néhány esetben. A jelenség, ami többnyire előfordul, hogy a pár egyik fele előszeretettel hozza fel a problémáit, sérelmeit a különböző chatfelületeken, sőt szinte olykor mindenfajta végiggondolás nélkül képes rázúdítani a másikra a gondolatáramlatot. A másik persze egy idő után elveszti a fonalat és fogalma sincs, hogyan reagáljon, amitől még jobban félreértik egymást, ezt aztán vagy sikerül személyesen megbeszélni, de az esetek többségében élőszóban valahogyan mégsem jön a problémamegoldás. A chates veszekedésekkel az a baj, hogy abszolút nem látjuk, hogy a másik igazából hogyan viselkedik, mik a gesztusai, nem látjuk az arcát, nehezebb ilyenkor a megértés. Így tehát érdemesebb arra törekedni, ha mondani akarunk valami fontosat, és nem tudjuk személyesen megbeszélni a másikkal, legalább emeljük fel a telefont és előszóban mondjuk el az érzéseinket. A kimondott szónak ereje van.

4. Te, én, és a telefonod: Sokan panaszkodnak arról, hogy párjuk nem fordul feléjük kellő figyelemmel, nem hallgatja meg őket, nincs köztük valós kommunikáció, mondhatni a régi módi beszélgetések valahogyan elsatnyulnak. Ennek természetesen több oka is van, de sajnos megfigyelhető a következő jelenség is: párok egymással szemben elegánsan kiöltözve egy étteremben, és mindketten elmélyültem nyomkodják a telefonjukat. A helyzet azért paradox, mert habár a legtöbben szeretnének egymással több időt elölteni, mégis amikor ez megadatik, nem élnek a lehetőséggel. A rohanó hétköznapokban pedig igen is, a közösen eltöltött idő kincs, ő a párod, alighanem az egyik (de lehet) a legfontosabb ember az életedben: megérdemlitek azt, hogy megtisztelitek egymást a kölcsönös figyelemmel. A közös fotó kiposztolása megvár, az Instagram pörgetése megvár, sőt a barátaid is biztosan megértik, ha egy kicsit offline vagy azért, hogy a pároddal egymásra figyeljetek. Ezek a pillanatok csak a Tiétek, ne szalasszátok el.

Valószínűleg jó pár helyzetet lehetne még felsorolni, és alighanem kisebb-nagyobb mértékben mindenki valamennyire magára ismer. Ugyanakkor ha azt érzed, hogy az aranyközéputat sehogyan sem bírod tartani, és a konfliktusaitok jelentős része ebből fakad, akkor érdemes elgondolkodni egy alaposabb önismereti munka elkezdéséről.

33 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


bottom of page